De Verdwenen Vlaggen van Post 7-11

Den Haag, 30-10-2004
Onze Compagnie is op 14 en 21 November 1979 naar Nederland teruggekeerd. Het vertrek vond in alle vroegte plaats. De laatste avond was er uiteraard door deze en gene ook nog een klein feestje gebouwd waardoor nog niet iedereen geheel bij zijn positieven was.
Toch was er op één van die ochtenden behoorlijke consternatie in Yatar, het bleek n.l. dat er een VN vlag was verdwenen. Er vond een grondig onderzoek plaats maar er is niet achterhaald wat er met die vlag is gebeurd en waar hij gebleven is. Waar die vlag wapperde kan ik mij niet meer voor de geest halen. Voor het kader van onze Compagnie blijft het nog steeds een raadsel hoe die vlag kon verdwijnen.
Onlangs kwam de waarheid boven water. De dader heeft na bijna 25 jaar via een email alles bij mij opgebiecht.
Hier zijn relaas
Op de avond voor het vertrek naar Nederland was onze poort (YATAR) nog bezet met de wacht, het waren er twee weet ik nog, ik ben er voorzichtig naar toe geslopen in het donker, de VN vlag naar beneden gehaald en los gesneden, vervolgens het touwtje weer naar boven getrokken, zodat het zou lijken of hij ervanzelf was afgescheurd.
De vlag is nog steeds in mijn bezit.

Paul Yntema
Wapenhersteller te Yatar

Den Haag, 28-02-2009
Onlangs - 5jaar na Paul Yntema's bekentenis - ontving ik een email waarin bovenstaand verhaal in twijfel werd getrokken. De afzender beweerd ook dat hij die vlag heeft gestolen, er zat zelfs een foto bij die mail. Na een kort onderzoek bleek dat beiden de waarheid spreken, er zijn 2 vlaggen gestolen in Yatar, door 2 verschillende mensen, van 2 verschillende lokaties en op 2 verschillende tijdstippen.
Hier het relaas van Theo en Ada Lippold
Ada: Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Theo in Libanon is geweest. Ik lees iedere keer over de gestolen vlag van Yatar. Vanaf 14 november 1979 is de unifil vlag in mijn bezit. Deze is door Theo meegenomen en het was het eerste wat ik van hem kreeg. Gezien de staat van de vlag is het duidelijk de orginele vlag.

Theo: Ik heb de vlag meegenomen uit Yatar waar ik vanaf september was gelegerd, boven van het gebouw waar de radiowacht zat.
Ik kwam, toen we op patrouille gingen, bij de jongens boven batterijen halen voor de radio. Ze zaten te ouwehoeren dat de kneuzen weer rondjes moesten lopen, en zij de belangrijke taak hadden de vlag te verdedigen met hun eigen leven.
Terug van patrouille heb ik 's nachts de batterijen ingeleverd en de vlag weggehaald terwijl de jongens die daar enorm stonden te verdedigen op hun manier. Ze hebben niets gemerkt. De volgende dag hebben we nog met zijn allen (ik ook) gezocht naar de vlag.

De vlag die ik heb is versleten en is van de firma nylanin de toenmalige leverancier van defensievlaggen (ook nu nog)
Deze vlag hing er waarschijnlijk al voordat de Nederlanders er zaten.
Ik weet niet op welke datum ik deze vlag heb meegenomen ik zat vanaf september in Yatar.
Ik heb later in Nederland de Marechaussee nog op bezoek gehad vanwege de gestolen vlag.

Theo Lippold

Theo Lippold met de vlag die in zijn bezit is (foto februari 2009)
De vlag die Paul Yntema (zie inzet) bij de poort heeft ontvreemd
De locatie waar Theo zijn vlag heeft verdonkeremaand